Fókuszban a zab, mint gluténmentes gabona

2023. 01. 18.
Fókuszban a zab, mint gluténmentes gabona

A kizárólagosan magyar tulajdonban lévő GOF Hungary Kft. az egyik legértékesebb gabonát, a zabot dolgozza fel gluténmentes nyíregyházi üzemében. Garantáltan gluténmentes zabtermékei Avena GoFit márkanéven találhatóak meg a piac polcain. Az üzletág alapanyagigényét teljes mértékben a vállalat által, saját földterületein megtermelt zab biztosítja. A vetésterületek előkészítésétől kezdve a folyamat valamennyi lépését, a zab termékek polcig való eljutását a GOF Hungary Kft. koordinálja.

A kizárólagosan magyar tulajdonban lévő GOF Hungary Kft. az egyik legértékesebb gabonát, a zabot dolgozza fel gluténmentes nyíregyházi üzemében.

Garantáltan gluténmentes zabtermékei Avena GoFit márkanéven találhatóak meg a piac polcain.

Az üzletág alapanyagigényét teljes mértékben a vállalat által, saját földterületein megtermelt zab biztosítja. A vetésterületek előkészítésétől kezdve a folyamat valamennyi lépését, a zab termékek polcig való eljutását a GOF Hungary Kft. koordinálja. Ezzel biztosítva az alapanyag zavartalan ellátását, és annak kiváló minőségét.

A zabfeldolgozó üzem technológiája egyedülálló Magyarországon, de Európában is az élmezőnybe sorolható. A jelenlegi alapanyagterméssel a hazai igények mellett egyre növekvő exportértékesítés is előtérbe került, leginkább nyugat- és dél-európai országokba.

Miért éppen zab?

A zab a csapadékosabb, hűvösebb területek gabonája, a Kárpát medence a zabtermesztés déli határa. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a GOF Hungary Kft. termőterületein tonnaszámra aratják és dolgozzák fel ezt az egészséges és gluténmentes gabonát.

A zab az egyik legértékesebb gabonanövényünk, SUPERFOOD-nak minősül, hiszen számos jótékony hatással rendelkezik. Rákmegelőző hatása mellett segíti a zsírégetést, élelmi rostban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, DIABETES-és IR étrend alapanyaga lehet. 

A zabból készült zabpehelytermékek sokrétűen felhasználhatóak, könnyen beilleszthetőek az egészséges étrendbe. Az egészségtudatosságra törekvők és a sportolók is megtalálhatják számításaikat, ha az Avena GoFit zabpehelytermékeit válasszák.

Az alaptermékeik (zabpehely -apró­szemű és prémium-, a zabpehelyliszt, a zabpehely korpa, a zabpehely dara és a vágott zab) 500 g-os kiskereskedelmi kiszerelésben, míg zabtésztáik 200 g-os csomagolásban vásárolhatóak meg. HO-RE-CA számára is gyártanak nagyobb kiszerelésű termékeket, valamint alapanyagként nagy tételben szállítanak B2B szektorba, zabtermék gyártóknak, illetve exportra is.
Legújabb termékcsaládukkal, a kizárólag zabpehelylisztből és vízből készült zabtésztákkal, egy egyedülálló terméket sikerült előállítaniuk. Előnye, hogy vegán, nincs benne semmiféle adalék és tojást sem tartalmaz. Barcelonában a Free From Functional kiállításon, ami a „mentes termékek világkiállítása” nagyon nagy sikert aratott ez a termék.

Gluténmentes tésztáik háromféle változatban vásárolhatóak meg, Fodros kocka, Fusilli, Penne. Ezeknek a tésztáknak nagyon kellemes, enyhe zab íze van, ami egyes ételek esetén (pl. vadas, juhtúrós, káposztás) különösen jól hat. Instantnak nevezik a terméket, ami annyit tesz, hogy rendkívül rövid (3–5 perc) az elkészítési ideje.

A saját, kiskereskedelmi portfóliójukat folyamatosan fejlesztik, az alapanyag és a középpont marad a zabon, emellett jelenleg hozzáadott értékű termékeken dolgoznak. Ennél többet egyelőre nem árulhatnak el, csak hogy egyedi termékeink lesznek, melyek fogyasztása amellett, hogy egészséges, egy kicsit könnyebbé teszik majd a mindennapokat.